Očistná dieta dle Tradiční čínské medicíny
Dle tradiční čínské medicíny jsou chronická onemocnění spjata většinou se špatnou životosprávou a nedobrou psychickou kondicí. Tato dieta je vhodná pro všechny typy onemocnění, zejména pro alergie, kožní onemocnění, gynekologické potíže, nemoci pohybového ústrojí, veškeré trávicí obtíže včetně obezity, onemocnění dýchacího a imunitního systému, kardiologická a neurologická onemocnění a další.
Nejsou zde uvedeny všechny potraviny, to ani nelze. Snažte se jíst co nejvíce potraviny doporučované a méně neutrální, nedoporučované výjimečně, zakázané vůbec.
Tuto dietu dodržujte minimálně tři týdny, další týden pozvolna přecházejte na "normální" stravu dle vašeho konstitučního typu.
Potraviny zakázané
- uzeniny, maso upravené smažením či grilováním, pikantní úpravy masa
- kravské mléko a všechny výrobky z něj
- výrobky z bílé mouky
- houskové a bramborové knedlíky
- bílý cukr ve všech podobách a všechny výrobky z něj - bonbóny, sušenky, čokoláda atd.
- ostré koření - čili, pepř, paprika, feferonky, kardamon
- tropické ovoce, rajče, paprika, celer, křen
- slepičí vejce, brambory
- alkohol všeho druhu, káva
- vše co je hodně tučné a sladké
Potraviny nedoporučované
- jakkoliv upravené tmavé maso - hovězí, vepřové, skopové, divočina
- výrobky z těsta, které kvasilo (droždí) - chléb, pečivo
- arašídy, hřebíček, zázvor, syrové ovoce, ovocné čaje, černý čaj
Potraviny neutrální
- bílé maso (drůbež, králík) - upraveno dušením či vařením
- syrová zelenina (neuvedená výše), kyselé zelí, sušené ovoce, které není kandované (křížaly), avokádo, melasa, ovocný cukr
- majoránka, kurkuma, bobkový list, fenykl, skořice
- luštěniny - hrách, čočka, a malé fazole, zvláště pak japonské fazole "adzuki".
- nekvašený arabský chléb, nekvašené křehké chleby (pokud jsou opravdu nekvašené = neobsahují žádné kvasnice - např. cibulový, pěnový či knackebrot bez kvasnic např. WASA se sezamem, špaldový MACES, ...)
- bezvaječné celozrnné těstoviny
- žitný chléb s žitným kváskem
- obilná káva (např. Vitakáva, Caro, Ajurvédská)
Potraviny doporučované
- ryba - upravena dušením či vařením
- kaše připravené z obilovin, které lze střídat - rýže, pšenice, jáhly, pohanka, kukuřice, ovesné vločky
- spařená či dušená zelenina, zvláště listová
- zeleninové šťávy - bílá a černá ředkev, červená řepa
- máta, koriandr, přírodní třtinový nebo řepný cukr (hnědý)
- zelený a bílý čaj, neochucené minerální vody
- slunečnicové semínko, dýňové semínko, vlašský ořech, lískový ořech, strouhaný kokos, sezamová omáčka (máslo) - "tahini", černý sezam
- mořské řasy kombu či wakame
- sojová omáčka shoyou či tamari (jiná ne), sója
- houby - hlíva ústřičná, žampióny
"Jíme, abychom žili, nežijeme, abychom jedli."
autor: Petr Khür
zdroj: praxe, semináře TČM