Očistná dieta dle Tradiční čínské medicíny

11.09.2023

Dle tradiční čínské medicíny jsou chronická onemocnění spjata většinou se špatnou životosprávou a nedobrou psychickou kondicí. Tato dieta je vhodná pro všechny typy onemocnění, zejména pro alergie, kožní onemocnění, gynekologické potíže, nemoci pohybového ústrojí, veškeré trávicí obtíže včetně obezity, onemocnění dýchacího a imunitního systému, kardiologická a neurologická onemocnění a další.
Nejsou zde uvedeny všechny potraviny, to ani nelze. Snažte se jíst co nejvíce potraviny doporučované a méně neutrální, nedoporučované výjimečně, zakázané vůbec.
Tuto dietu dodržujte minimálně tři týdny, další týden pozvolna přecházejte na "normální" stravu dle vašeho konstitučního typu.
Potraviny zakázané

  • uzeniny, maso upravené smažením či grilováním, pikantní úpravy masa
  • kravské mléko a všechny výrobky z něj
  • výrobky z bílé mouky
  • houskové a bramborové knedlíky
  • bílý cukr ve všech podobách a všechny výrobky z něj - bonbóny, sušenky, čokoláda atd.
  • ostré koření - čili, pepř, paprika, feferonky, kardamon
  • tropické ovoce, rajče, paprika, celer, křen
  • slepičí vejce, brambory
  • alkohol všeho druhu, káva
  • vše co je hodně tučné a sladké

Potraviny nedoporučované

  • jakkoliv upravené tmavé maso - hovězí, vepřové, skopové, divočina
  • výrobky z těsta, které kvasilo (droždí) - chléb, pečivo
  • arašídy, hřebíček, zázvor, syrové ovoce, ovocné čaje, černý čaj

Potraviny neutrální

  • bílé maso (drůbež, králík) - upraveno dušením či vařením
  • syrová zelenina (neuvedená výše), kyselé zelí, sušené ovoce, které není kandované (křížaly), avokádo, melasa, ovocný cukr
  • majoránka, kurkuma, bobkový list, fenykl, skořice
  • luštěniny - hrách, čočka, a malé fazole, zvláště pak japonské fazole "adzuki".
  • nekvašený arabský chléb, nekvašené křehké chleby (pokud jsou opravdu nekvašené = neobsahují žádné kvasnice - např. cibulový, pěnový či knackebrot bez kvasnic např. WASA se sezamem, špaldový MACES, ...)
  • bezvaječné celozrnné těstoviny
  • žitný chléb s žitným kváskem
  • obilná káva (např. Vitakáva, Caro, Ajurvédská)

Potraviny doporučované

  • ryba - upravena dušením či vařením
  • kaše připravené z obilovin, které lze střídat - rýže, pšenice, jáhly, pohanka, kukuřice, ovesné vločky
  • spařená či dušená zelenina, zvláště listová
  • zeleninové šťávy - bílá a černá ředkev, červená řepa
  • máta, koriandr, přírodní třtinový nebo řepný cukr (hnědý)
  • zelený a bílý čaj, neochucené minerální vody
  • slunečnicové semínko, dýňové semínko, vlašský ořech, lískový ořech, strouhaný kokos, sezamová omáčka (máslo) - "tahini", černý sezam
  • mořské řasy kombu či wakame
  • sojová omáčka shoyou či tamari (jiná ne), sója
  • houby - hlíva ústřičná, žampióny

"Jíme, abychom žili, nežijeme, abychom jedli."

autor: Petr Khür
zdroj: praxe, semináře TČM